Malu untuk bertutur Bahasa Inggeris?

Selalu diam ketika orang lain bertutur Bahasa Inggeris?

Selalu rasa Bahasa Inggeris susah?

__________________

Mahirkan Bahasa Inggeris 

dengan cara yang mudah, berpatutan dan insyaAllah berkesan

Kursus yang mampu meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan keyakinan anda untuk bertutur Bahasa Inggeris

_____________________

  • KENAPA Majoriti rakyat Malaysia yang melalui pembelajaran Bahasa Inggeris dari Tahun 1 – Tingkatan 5 (11 TAHUN!!) TETAPI majoritinya tak dapat bertutur dalam Bahasa Inggeris??
  • KENAPA kebanyakan orang terutamanya yang berbangsa melayu GAGAL menguasai Bahasa Inggeris?
  • KENAPA kurang keberanian bila hendak bertutur Bahasa Inggeris ??

 JANGAN biarkan anda terus diselubungi rasa MALU untuk bertutur Bahasa Inggeris!

 JANGAN biarkan KITA menghalang DIRI KITA sendiri untuk belajar!


MASA UNTUK BERUBAH!

Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri 

Petikan Surah  Ar-Ra’d ,  Sebahagian dari Ayat 11

 


Kenapa Bahasa Inggeris?
_______
  • KENAPA Majoriti rakyat Malaysia yang melalui pembelajaran Bahasa Inggeris dari Tahun 1 – Tingkatan 5 (11 TAHUN!!) TETAPI majoritinya tak dapat bertutur dalam Bahasa Inggeris??
  • KENAPA kebanyakan orang terutamanya yang berbangsa melayu GAGAL menguasai Bahasa Inggeris?
  • KENAPA kurang keberanian bila hendak bertutur Bahasa Inggeris ??

 


Kenali masalah?
_______

Masalah #1

KURANG atau TIADA penggunaan Bahasa Inggeris dirumah.

 

Situasi biasa:

 

 

 

Masalah #2

Penggunaan Bahasa Inggeris rojak yang banyak @ Broken English

 

Situasi biasa:

 

 

Masalah #3

Keyakinan diri yang kurang!

 

Situasi biasa:

 

 

Masalah #4

MALU tak bertempat!

 

Situasi biasa:

 

 

 

Masalah #5

Salah anggap pada Bahasa Inggeris (Orang yang ingin berbahasa Inggeris dilihat sebagai tidak Patriotik!)

 

Situasi biasa: 

 

DAPATKAN VIDEO PERCUMA BELAJAR FRASA ENGLISH YANG SIMPLE

CARA MUDAH NAK MULA BELAJAR ENGLISH

Kami percaya, semua orang berhak mahir bertutur Bahasa Inggeris

Tak kira latar belakang, pengalaman, bangsa dan dimana sahaja anda berada. Peluang ini untuk semua!

Testimonials

Apa kata peserta?

Puan Faizah

@Juru ukur


“Sebelum ini saya susah nak jawab kalau orang cakap dalam English secara spontan. Lepas sertai kelas saya lebih tahu penggunaan yang betul, kerana kelas iFikir English ini senang nak faham”

Peserta May 2018

En Qum

@Editor

” Saya ada kawan yang berbahasa English, dan bila mereka bercakap saya senyap! Saya faham apa mereka cakap, tapi nak respon tu sedikit lambat. Lepas join kelas iFikir English saya lebih mudah berkomunikasi.”

Peserta May 2018

Cik Ismi

@Akauntan

“Saya selalunya kurang confident nak bercakap dalam bahasa English sebab mungkin takut buat salah. Sekarang selepas sertai kelas iFikir English saya sekarang ni lagi yakin dan kefahaman pun bertambah”

Peserta May 2018

 

Macam mana nak buat?
_______

Jadikan hidup kita penuh dengan Bahasa Inggeris 

  • Membaca bahan bacaan bahasa inggeris & Mesti ada kamus! (Surat Khabar & Buku) 
  • Mendengar bahasa inggeris! (Radio, Tafsir Al-Quran) 
  • Menonton bahasa inggeris! (TV, Youtube) 
  • Gunakan Bahasa Inggeris yang betul! 
  • Melalui apa yang kita baca, dengar & tonton, CUBA ikut sebaik mungkin cara menyebut, susunan ayat & sebagainya. 
  • Menguasai Bahasa ialah melalui proses yang berterusan (Istiqamah)! 

Ubah Mentaliti Kita!

  • Lagu yang popular ” Jika kau fikirkan kau boleh, kau hampoir boleh melakukan! Jika kau fikirkan ragu-ragu, usaha mu tidak menentu!” 
  • Professor Dr. Muhaya ada berkata ” Kita adalah apa yang kita fikir” 
  • Penghalang utama untuk menguasai Bahasa Inggeris adalah diri kita! jadi FIKIRKAN BOLEH!! 

Malulah bertempat!

  • Kalau belajar belum tentu pandai, tapi kalau tak belajar PASTI tak pandai !
  • Malulah jika kita tidak belajar, malulah jika melakukan kesalahan tetapi JANGAN lah malu untuk belajar!

Kuasai Bahasa Inggeris Lebih Patriotik!

 

  • ” Seseorang yang menguasai bahasa Inggeris tidak akan luntur semangat patriotiknya kerana kini bahasa itu merupakan bahasa ilmu” Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
  • Hakikatnya, dunia kini lebih global. 
  • Hampir kesemua negara sudah berhubung sesama sendiri bukan sahaja pada peringkat Negara, malah diperingkat individu. (Kebanyakannya hubungan perniagaan)
  • Bahasa adalah satu medium yang menghubungkan kita dengan orang lain. 
  • Jika kita tidak menguasai medium itu, bagaimanakan kita hendak berhubung & menimba ilmu? 

Keupayaan untuk Berdakwah lebih Luas!

 

  • Keupayaan untuk berdakwah lebih luas!
  • Bangsa selain dari bangsa Melayu adalah sangat ramai di Malaysia. o Majoriti mereka adalah bukan beragama Islam.
  • Jika Bahasa Inggeris dapat kita kuasai, lebih mudah untuk menyampaikan dakwah. 

 

Kenapa Bahasa Inggeris?
_______

 

  • Bahasa Inggeris adalah bahasa yang paling banyak digunakan dalam pelbagai bidang seperti bidang pendidikan terutamanya pada peringkat pengajian yang lebih tinggi seperti di universiti dan sebagainya.
  • Bidang pekerjaan yang semakin memerlukan Bahasa Inggeris sebagai medium perbualan khasnya untuk bidang perniagaan

 

  • Medium tambahan untuk merapatkan hubungan sesama masyarakat. Penduduk di Malaysia yang terdiri dari pelbagai kaum ini mempunyai pilihan bahasa yang masing-masing. Majoriti di kawasan bandar menggunakan Bahasa Inggeris . Samada di pejabat, di kawasan perumahan, di pasaraya atau di mana sahaja. 

 

Kelebihan iFikir English
_______
  • Program dikendalikan oleh pembimbing berpengalaman!
  • Terbuka kepada sesiapa saja yang ingin belajar bahasa Inggeris!
  • Pembimbing fasih berbahasa Melayu untuk memudahkan perbincangan
  • Kelas merangkumi setiap aspek bahasa seperti perbualan & pendengaran (conversation & listening)!
  • Masa belajar yang sesuai dengan orang dewasa yang bekerja!
  • Kelas Ulangkaji PERCUMA

 

 

 

Siapa yang mesti pilih untuk sertai?
_______
  • 17 tahun ke atas ( TIADA HAD umur maksimum )
  • Lepasan SPM, STPM & STAM.
  • Bole disertai sesiapa saja dari pelbagai latarbelakang! Dari doktor, jurutera, arkitek, peguam, majistret hinggalah kepada pekerja kilang, nurse, pengawal keselamatan, pemandu teksi, suri rumah, pekerja pejabat, posmen, cikgu, juruwang dan sesiapa juga boleh menyertai kursus ini! 

 

Masih belum terlambat untuk TIDAK menjadi seperti ini

 

Apakah tahap yang ada?
_______

Quarter 1

Beginner (Basic Grammar, Vocabulary, Conversation)
Asas Tatabahasa, Kosa Kata & Perbualan


Quarter 2 

Intermediate (Intermediate Grammar, Vocabulary, Listening & Conversation)
Tatabahasa Pertengahan, Kosa Kata, Mendengar & Perbualan 

Advance (Intensive Listening & Conversation) 
Tatabahasa Pertengahan, Kosa Kata, Mendengar & Perbualan 

 Berapa lama tempoh?

_______

Quarter 1: 3 Bulan

Quarter 2: 3 bulan

 

Jumlah tempoh belajar = 6 Bulan

 

Kekerapan Kelas  : 1 Kali seminggu 

Masa                        : 2 jam Untuk Setiap Sesi

Waktu Kelas          : Sesi bergantung kepada pengambilan semasa:

  • Sesi :     Hari Bekerja
  • Waktu:  8:30 – 10:30 Malam

    Buang rasa malu tak tahu berbahasa Inggeris, Klik dibawah

    Apakah pengisian?

    _______

    Grammar 
    Tatabahasa 

    Vocabulary
    Kosakata

    Conversational Situations
    Perbualan dalam Situasi 

    Reading and Comprehending 
    Pembacaan dan Pemahaman

    Berapa yuran pengajian?

    _______

    Pembayaran yuran adalah seperti berikut

    Yuran PendaftaranRM 150 (Satu Kali Sahaja) Termasuk Modul

    • Level 1 : RM 690 Sahaja untuk 3 Bulan Pertama!

    • Level 2 : RM 690 Sahaja untuk 3 Bulan Kedua!


    Untuk menyertai kursus ini, pelajar akan melalui kedua-dua level.

    Sebarang refund adalah tertakluk kepada terma dan syarat.